Gyakran Ismételt Kérdések

Az itt található kérdések / válaszok ügyfeleinkben leggyakrabban felmerült kérdésekre ad választ.

Évezredes tapasztalat, hogy a sóbányák levegője enyhíti a köhögést, jótékony hatású a légúti betegségek esetén. A sóbányákban a sónak köszönhetően csíramentes, vírusmentes, valamint baktérium mentes közeg található.

A gyógy-közeg működési mechanizmusának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgőkre kifejtett hatása: megszünteti a gyulladást, helyreállítja a fiziológiai jellemzőket, illetve a légzőszervek mikroflóráját. A terápia eredményeképpen általánosan javul a légzés, a légzésfunkció, ami a szervezet egyéb területeinek működését is normalizálja. Az immunerősítő faktor révén a szervezet ellenállóbb lesz.

A sóterápia olyan kezelési módszer, amely a természetben előforduló sóbányák mesterségesen létrehozott mikroklímáját használja fel gyógyításra.

Ez az egyedülálló módszer a barlangterápián alapul, amelyben a – kősó- és szilvin-falú – sóbányák, barlangok, pincék gyógyhatású atmoszféráját használják fel a légúti megbetegedések gyógyítására. Napjainkban a barlangterápia Közép- és Kelet-Európa sok országában az egészségügy része lett.

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején, Oroszországban kifejlesztették a mesterséges sóbarlangokat/sószobákat. Azokat a szobákat, amelyekben a kősó száraz aeroszolját állították elő, „SÓSZOBÁK”-nak nevezték el, a légúti megbetegedések gyógyításának ez a módszere pedig a „SÓTERÁPIA” nevet kapta.

A tudósok úgy fejlesztették ki a sógenerátorokat, hogy azok minél tökéletesebben utánozzák a természetes sóbányák és sóbarlangok mikroklímáját. A sóterápia hatásának fő tényezője, a darált, száraz sóaeroszol (1-5 mikron nagyságú szemcsék), amelynek részecskéi negatív elektromos töltéssel bírnak. A természetes sóbányákban előforduló kősó aeroszoljának helyiségekbe történő adaptálásával jött létre a sóterápia.

A HALOMED anyacége, az AEROMED (Oroszország, Szentpétervár) dolgozta ki a SÓTERÁPIA leghatékonyabb módszerét, a darált kősó száraz aeroszoljára épülő, úgynevezett SZABÁLYOZOTT SÓTERÁPIÁT. Az általa gyártott sókamrák, az Oroszországi Föderáció Egészségügyi Minisztériuma előírásainak megfelelően készülnek, és minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek.

A Tátra Sóbarlang egyike Magyarország első száraz sóterápiás barlangjainak. A száraz sóterápia legfontosabb előnye a nedves terápiával szemben, hogy a sórészecskék nem telítődnek nedvességgel, emiatt nem akadnak el a felső légutak nyálkahártyáin és eljutnak a tüdő legtávolabbi részéhez, a hörgőkig. Ezen oknál fogva a száraz eljárás tüdőtisztító hatása ötszöröse a nedves eljárásénak.

 
A sóaeroszolt nagytisztaságú orvosi sóból állítják elő a sógenerátorok. Mind a felhasznált só, mind a sógenerátorok rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal.

 
A gépesített technológia több mint 1500 helyen üzemel már szerte a világban. Főbb referenciák: Oroszország, Ukrajna, Balti államok, Lengyelország, Kanada, Spanyolország, Portugália, Dél-Korea egészségügyi intézményeiben (kórházak, szanatóriumok) és wellness központjaiban. Magyarországon jelenleg 2 rendszer működik, a Tátra Sóbarlang a referencia bemutatóterem szerepét is betölti.

A sóterápia 2 éves kortól bármely korosztály számára ajánlott gyógyszer-, és mellékhatás mentes, relaxáló kezelési módszer. Másfél és 2 éves kor közötti gyermekek pedig  fél kezelést, azaz 20 perceset vehetnek igénybe.

A Tátra Sóbarlang kezelésére semmilyen különleges ruházat nem szükséges. A hőmérséklet 20-24° C , a nedvességtartalom: 45-60 %. A pihenni vágyóknak takarókat biztosítunk.

A kezelések minden óra 10-kor kezdődnek és 40 percen keresztül tartanak, majd egy 20 perces szellőztető szünet követi ezt.

A sóbarlangban a kezelések alatt halk, relaxáló zene szól, kényelmes foteljeinkben élvezheti a zenét, pihenhet, olvashat.

Gyerekeknek külön játszósarkot rendeztünk be, ahol elfoglalhatják magukat.

Maradt kérdése?

Nem találja kérdésére a választ? Írja meg nekünk az alábbi űrlapon keresztül és munkatársaink 48 órán belül válaszolnak az Ön által megadott e-mail címre.

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Üzenet

 

Jelentkezzen most ingyenes próbakezelésre!

Miért fizetne ha még nem próbálta? Nálunk az első alkalom teljesen ingyenes. Próbálja ki még ma próbakezelésünket kötelezettségek nélkül!